Dziś mamy 20 lutego 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

27 maja 2015

Rolada królewska pani Jadzi

fot. pow.

fot. pow.

Przepis nadesłała do nas pani Jadzia. Niedługo ukaże się jej książka kulinarna pt. "Jadzia gotuje i inspiruje". Przedstawiamy przepis na królewską roladę.

Autorka przepisu czuje się związana z Nakielską Ziemią, ponieważ urodziła się w Chrząstowie i prawie wszystkie wakacje spędzała w Sadkach. 

To już właśnie w tych najmłodszych latach mama pani Jadwigi wpajała jej miłość do gotowania. W książce znajdzie się prawie 300 przepisów w 10-ciu działach.Przedstawiamy przepis na roladę królewską wg przepisu pani Jadwigi. Nadaje się jako danie i ozdoba zimnego bufetu lub jako wyborna wędlina do chleba. Połączenie mięsa drobiowego z pieczarkami i warzywami nadaje wspaniały smak i aromat.

Składniki:

  • 1 duży podwójny filet z kurczaka,
  • 1 mały filet z kurczaka,
  • 30 dag pieczarek, 
  • 20 dag żółtego sera,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 małego selera,
  • 1 cebula mała,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
  • sól, pieprz, oregano, vegeta, czosnek granulowany do smaku, masło do smażenia.

Przygotowanie:

Filet umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozciąć wzdłuż grzbietu na połowę. Każdą połowę przekroić w poprzek nie przecinając do końca, rozłożyć i lekko rozbić z dwóch stron, posypać solą, pieprzem. Marchew, pietruszkę, seler ugotować w wodzie z dodatkiem pieprzu, vegety do smaku, przestudzić i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Pieczarki umyć pokroić w ćwierć talarki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz pieczarki, smażyć do czasu lekkiego zrumienienia się grzybów,przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano.

Podgrzewając na wolnym ogniu wsypać ser starty na tarce o grubych oczkach lub pokrojony w mniejsze kawałki, mieszając do czasu jego rozpuszczenia, przestudzić. Mały filet umyć, zmielić lub rozdrobnić blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, wsypać pokrojoną włoszczyznę i natkę pietruszki, dodać jajko oraz bułkę tartą i wyrobić gładką masę. Rozbite płaty dużego filetu rozłożyć na papierze do pieczenia, posypać solą, pieprzem, rozłożyć po połowie farszu mięsno-warzywnego, połowę usmażonych pieczarek z serem i delikatnie zwinąć roladę, posypać solą, pieprzem i całość zawinąć w papier.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć również papierem, ułożyć zwinięte rolady złączeniem do dołu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 70 min, ewentualnie wlać podczas pieczenia niewielką ilość gorącej wody.

Po upieczeniu pozostawić w papierze do przestudzenia. Zimne odwinąć z papieru, pokroić w cienkie lub grubsze plastry wg potrzeby.

materiał: Jadwiga Smolińska

Oceń artykuł: 175 123

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (6) Zgłoś naruszenie zasad

    • -13 (23)

    Kuba, w dniu 27-05-2015 17:08:21 napisał:

    Rolada pani jadzi wygląda jak gÓ wno

    odpowiedz

    • -6 (22)

    asdqweqwe, w dniu 27-05-2015 18:06:59 napisał:

    Jak można wrzucać na strone takie gówno jeny niedługo będzie Przepis na stolec wujka alfreda

    odpowiedz

    • 11 (15)

    kris, w dniu 28-05-2015 09:02:07 napisał:

    I co, że przepis? Może ktoś spóbuje! Nie wszyscy żywią się w pizzeriach. A ten portal to nie tylko kronika kryminalna. Większych problemów nie macie?

    odpowiedz

    • 1 (3)

    łamaniec, w dniu 30-05-2015 19:00:57 napisał:

    kuba g ó-wno to ty masz pod czachą!!!!!!!

    odpowiedz

    • 1 (1)

    mania, w dniu 22-12-2016 11:30:50 napisał:

    właśnie mnie p.Jadzia zainspirowała dzisiaj go wypróbuję a czytając niektóre komentarze to zastanawiam się co z was za LUDZIE np. taki kuba napiszę małą literą bo na dużą nie zasługuje chyba brak mu mózgu bestie nie ludzie

    odpowiedz

    • 0 (0)

    jagoda, w dniu 10-04-2017 18:45:50 napisał:

    Trochę za dużo chamstwa jak komis nie pasuje innych niech mię obraza4807

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Botox i kwas hialuronowy
MEBLE PIOTR PASIEKA
Rolki termiczne
0,69PLN 0,49PLN
Pokój dzienny/ jadalnia
Meble kuchenne
Nowoczesne zabiegi laserowe
MEBLE PIOTR PASIEKA
0

Pielęgnacyjne vademecum noworodka. Sprawdź, o czym warto pamiętać

Codzienna opieka nad dzieckiem dostarcza rodzicom wielu okazji do obserwacji oraz #stymulacji wielozmysłowej. Skóra noworodka choć wrażliwa i delikatna z chwilą narodzin jest już w zupełności gotowa do tego, żeby funkcjonować poza organizmem matki. O pielęgnacji, nie tylko w dbaniu o higienę, ale także wspaniałej okazji do bliskości i budowaniu więzi pomiędzy rodzicami i dziećmi mówi położna Jolanta Marat Ignaczak, ambasadorka kampanii „Położna na medal”.

(czytaj więcej)
0

Najsłodszy dzień w roku. Sprawdź propozycje przepisów na tłusty czwartek!

Pączki ziemniaczano-dyniowe, ruchańce drożdżowe, amoniaczki, pierniczki na różne #sposoby a może ciasto marchewkowe? Na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W tłusty czwartek warto sięgnąć do tradycyjnych przepisów i przygotować niektóre z tych słodkości.

(czytaj więcej)
0

Pierwsze zabiegi tuż po narodzeniu dziecka. Co warto o nich wiedzieć?

Zaraz po urodzeniu należy umożliwić dziecku nieprzerwany kontakt z matką „skóra do #skóry”. Trwa on zazwyczaj około dwóch godzin i traktujemy go jako naturalne zakończenie aktywnych okresów porodu i rozpoczęcie adaptacji noworodka do nowych warunków życia pozamacicznego. Kontakt „skóra do skóry” powinien też być inicjacją do pierwszego przystawienia dziecka do piersi matki. Moment ten przez wielu nazywany jest złotym standardem przynoszącym korzyści zarówno dziecku, jak i matce w sferze emocjonalnej. Położna, Anna Jedlińska, ambasadorka kampanii „Położna na medal” radzi, co trzeba wiedzieć o pierwszych zabiegach dziecka, tuż po jego urodzeniu.

(czytaj więcej)
0

Opieka położnych w czasie ciąży, porodu i połogu. Wyniki przeprowadzonej ankiety

Wsparcie w trakcie porodu, pomoc w przystawieniu do piersi, umożliwienie kontaktu skóra do skóry, a# może opieka prywatna? – wyniki ankiety internetowej dotyczącej porodu i opieki położniczej i przeprowadzonej wśród mam internautek.

(czytaj więcej)