Dziś mamy 20 października 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

19 września 2020

Zgłosił kradzież auta, bo chciał wyłudzić odszkodowanie. Teraz grozi mu kara

Policjanci z Komisariatu Policji w Wyrzysku zatrzymali 46-latka, który chciał wyłudzić #odszkodowanie, składając fikcyjne zawiadomienie o kradzieży auta. Teraz za przestępstwo oszustwa, założenie zawiadomienia o niedopełnionym przestępstwie oraz składanie fałszywych zeznań grozi mu kara do 8 lat pozbawienia wolności.

Coraz częściej policjanci spotykają się z sytuacją, kiedy osoby decydują się na fikcyjne zgłoszenie kradzieży samochodu. Dzięki pracy pilskich funkcjonariuszy w latach 2017-2019 suma pieniędzy jaką firmy ubezpieczeniowe nie wypłaciły w wyniku zgłoszonych "fikcji" to kwota około 1 000 000 zł. Licząc na szybki i łatwy zysk, sprawcy nie zdają sobie sprawy z tego, że popełniają potrójne przestępstwo. Po pierwsze odpowiadają za oszustwo, po drugie za zgłoszenie przestępstwa, którego nie popełniono i po trzecie za składanie fałszywych zeznań.

W dniu 6 września br. do wyrzyskiego komisariatu zgłosił się 46-letni mieszkaniec powiatu pilskiego. Poinformował funkcjonariuszy, że został mu skradziony samochód VW Sharan o wartości 30 000 zł.

Policjanci zajmujący się sprawą drobiazgowo analizowali wszystkie zebrane w tej sprawie informacje. Ostatecznie odtworzyli faktyczny przebieg zdarzeń, który znacząco różnił się od zeznań zgłaszającego. Okazało się, że mężczyzna zgłosił kradzież, licząc na otrzymanie odszkodowania od firmy ubezpieczeniowej. W swoich wyjaśnieniach sprawca przyznał się do winy. Mężczyzna nie był wcześniej notowany.

Za popełnione przestępstwa grozi mu kara do 8 lat pozbawienia wolności.

Materiał: mł. asp. Jędrzej Panglisz

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Usta - powiekszanie
Stół z blatem szklanym + krzesła
Pokój dzienny/ jadalnia
Produkty instax
od 37,90PLN
Fotokubek z kolorowym uchwytem w kształcie serca
24,90PLN
MEBLE PIOTR PASIEKA
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Fotokubek klasyczny
19,90PLN
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)