Cykl warsztatów dla uczniów. "Kulinarna podróż przez historię i teraźniejszość"

fot. powierzone
Uczniowie ZS im. Wł. Łokietka #w Lubaszczu kształcący się w zawodzie kucharz rozpoczęli cykl warsztatów kulinarnych w Akademii Rozwoju Kulinarnego p. Szymona Brukwickiego w Nakle nad Notecią. To już kolejne spotkania z Master Chefem.
Tym razem historia kulinarna została połączona z teraźniejszością.
Rozpoczęliśmy od krótkiego wykładu o kuchni Krajny i Pałuk. Następnie młodzież otrzymała wskazówki do przygotowania potraw.
W menu warsztatów znalazły się: gulasz z żołądków drobiowych, chłodnik litewski, galantyna drobiowa, wege stripsy z kalafiora, hot wingsy, rosół, gołąbki w trzech sosach (koperkowym, pieczarkowym, pomidorowym), bruschetta oraz tiramisu.
Kulinarne spotkanie młodzieży z specjalistą gastronomii było łączeniem tradycyjnych smaków z nowoczesnymi trendami.
Ponownie cieszyliśmy się cudowną atmosferą, którą wprowadził na warsztatach pan Szymon, świeżością surowców oraz opowieściami z cyklu „coś mi tu brakuje, dodaj więcej pieprzu”:), „idealny smak, jak to zrobiłeś”:), „konsystencja rewelacyjna”;).
Na koniec młodzież znowu stwierdziła „Chcemy więcej!” :).
Warsztaty zakończyły się otrzymaniem certyfikatów.
Zajęcia pozalekcyjne pod nazwą „Kulinarna podróż przez historię i teraźniejszość” zostały współfinansowane ze środków Powiatu Nakielskiego.
Materiał: Agnieszka Andrzejewska / Zespół Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria




















Czytaj również
Millo. Pierwszy singiel solowego projektu Kamila Patera

Dzielimy się pierwszym singlem solowego projektu #MILLO Kamila Patera - muzyka, producenta, kompozytora, współzałożyciela Sadki Rec, który od lat współtworzy nasze muzyczne światy.
(czytaj więcej)Planowana likwidacja zakładu. Rynek pracy w regionie czeka załamanie?

Z inicjatywy marszałka Piotra Całbeckiego zarząd # województwa wnosi dziś (17 marca) pod obrady sejmiku projekt stanowiska, apelującego do władz państwa o podjęcie natychmiastowych działań na rzecz uratowania przed likwidacją należącego do firmy Qemetica Soda Polska zakładu chemicznego w Janikowie w powiecie inowrocławskim. Zagrożonych zwolnieniami grupowymi jest kilkuset pracowników fabryki sody, a być może także kilka tysięcy zatrudnionych w przedsiębiorstwach kooperujących, co oznaczałoby załamanie rynku pracy w tym rejonie.
(czytaj więcej)Mama 4 plus. Od marca wzrost wysokości świadczenia

Na koniec 2024 roku w całym kraju „matczyną emeryturę” z # ZUS-u pobierało 59,6 tys. osób, a w województwie kujawsko-pomorskim – ponad 4,1 tys. Maksymalna wysokość tego świadczenia odpowiada gwarantowanej minimalnej kwocie emerytury, która od marca wynosi 1878,91 zł brutto.
(czytaj więcej)Stypendia dla uczniów. Można otrzymać nawet 5 tys. zł

Nawet 5 tysięcy złotych otrzymają najbardziej # pracowici i utalentowani uczniowie kujawsko-pomorskich szkół w ramach marszałkowskiego programu stypendialnego Prymus Pomorza i Kujaw Plus. Nabór wniosków trwa do 28 marca.
(czytaj więcej)