Dziś mamy 16 czerwca 2024, niedziela, imieniny obchodzą:

24 kwietnia 2024

Smaczne posiłki na świeżym powietrzu. Jak urozmaicić grillowanie?

fot. powierzone

fot. powierzone

Opiekanie jedzenia nad żywym ogniem jest najstarszą formą# gotowania. Czas spędzany przy ognisku od tysięcy lat służył nie tylko przetrwaniu gatunku, ale przede wszystkim budowaniu więzi społecznych i kształtowaniu tożsamości kulturowej. Nic dziwnego, że do dziś zapach ognia kojarzy nam się z głęboko zakorzenioną przyjemnością. Kwiecień to czas, kiedy po zimie odpalamy po raz pierwszy nasze ogrodowe grille, snując plany o niezapomnianych spotkaniach w większym gronie podczas majówki. Podpowiadamy co zrobić, by zaskoczyć gości posiłkami przygotowywanymi na świeżym powietrzu.

Grilluj jak mistrz!

Wyróżniamy dwie metody opiekania jedzenia na grillu – bezpośrednią i pośrednią. Pierwsza polega na kładzeniu jedzenia bezpośrednio nad palącymi się kawałami węgla lub brykietu. Druga polega na zgarnianiu rozgrzanego węgla na bok i ogrzewaniu potraw jedynie gorącym powietrzem, najczęściej pod przykryciem. Proces ten bardziej przypomina wędzenie, dlatego często wykorzystujemy w nim dodatkowo niewielkie kawałki aromatycznego drewna wędzarniczego.

Kwiecień to doskonały czas na rozpalenie prawdziwego ogniska. Oczywiście, zgodnie z polskim prawem możemy to zrobić jedynie z miejscach specjalnie do tego wyznaczonych. Tradycyjne ognisko to doznanie wręcz hipnotyzujące. Ciepło żywego ognia, dźwięk strzelających iskier i zapach palącego się drewna, budują niezapomnianą atmosferę, która zostaje z nami na lata, tworząc najmilsze wspomnienia.

Organizując wiosenne spotkanie przy grillu lub ognisku, warto zadbać o odpowiedni klimat. Popołudnia i wieczory nie są jeszcze tak ciepłe, jak w pełni letniego sezonu, dlatego przygotujmy dla naszych gości przede wszystkim miękkie koce i wygodne poduchy.

Niech Twój ruszt nabierze nowych kolorów

Choć wielu osobom z grillem kojarzą się przede wszystkim tradycyjna kiełbasa lub karkówka, coraz popularniejszym pomysłem jest szukanie wegetariańskich alternatyw. Gorące, przyjemnie ciągnące się i otulające nas od środka grillowane sery, to idealny dodatek do orzeźwiających sałatek. Można je także serwować z konfiturą z żurawiny lub karmelizowanej cebuli.

Z delikatnymi warzywami i świeżymi ziołami idealnie korespondują dojrzewające sery żółte o bardzo wyrazistym smaku i aromacie - radzi Ewa Polińska z MSM Mońki. - Ciekawą propozycją, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, jest ser morski, który charakteryzuje się wyraźnym, pikantnym smakiem i oryginalnym aromatem. Innym sprawdzonym towarzyszem dań z grilla jest łagodny i sprężysty Aldamer, który doskonale rozpływa się na kawałkach rozgrzanego mięsa i plastrach warzyw, wzmacniając dodatkowo ich charakterystyczny smak i aromat. – wylicza.

Nawet najbardziej zagorzali miłośnicy grillowanych mięs i wędlin z przyjemnością odetchną przy soczystych kawałkach pieczonych warzyw. Złociste kolby kukurydzy, karmelizowane szparagi, aromatyczne pieczarki, chrupiący kalafior, czy rozpływające się w ustach kawałki cukinii, bakłażana lub czerwonych papryk, z pewnością rozgrzeją podniebienia wszystkich gości.

Ciekawym dodatkiem, który sprawi, że nasze przyjęcie przy grillu nabierze nowych kolorów, są różnego rodzaju salsy, czyli gęste, pożywne sosy z kawałkami soczystych warzyw i świeżych ziół. Do wyboru mamy nie tylko klasyczną salsę z pomidorów, cebuli i bazylii, ale także guacamole na bazie awokado lub salsę z ogórków małosolnych. Innym dodatkiem, który doskonale wzmacnia smak grillowanych potraw, są różnego rodzaju pasty i hummusy, np. pasta z pieczonej papryki, hummus z zielonego groszku lub gzik, czyli twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem.

Czym przyprawiać grillowane jedzenie?

Grillowanie to jedna z najbardziej lubianych form spędzania czasu przez Polaków. Staramy się dbać nie tylko o smak i aromat przygotowywanych w ten sposób dań, ale także o ich wygląd i prezentację. I choć kochamy klasykę, każdego roku próbujemy zaskoczyć czymś swoich gości i podkręcić jakoś dobrze znane przepisy.

Wielu miłośnikom grillowanego jedzenia do szczęścia wystarczy jedynie odrobina oleju, soli i pieprzu. Świeże lub suszone zioła, sproszkowane przyprawy czy kawałki czosnku lub imbiru, choć kuszą smakiem i aromatem, zbyt łatwo się przypalają, tracąc bezpowrotnie swoje walory. Doskonałym rozwiązaniem tego problemu jest wcześniejsze marynowanie kawałków mięs, wędlin, ryb i warzyw lub przygotowanie różnego rodzaju olejów smakowych, którymi będziemy polewać grillowane produkty podczas opiekania. A czym zastąpić klasyczny ketchup i musztardę? Doskonałym pomysłem na sos do grillowanych potraw jest pesto z ulubionych świeżych ziół z dodatkiem oliwy, orzeszków piniowych i wiórków tartego sera dojrzewającego. A jaki ser najlepiej nadaje się do zapiekania?

Wybierając ser żółty do zapiekania, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego wilgotność. Sery o większej wilgotności topią się znacznie lepiej ze względu na luźniejsze rozłożenie białek mleka uwalniających się podczas produkcji sera. Z kolei sery suche po roztopieniu są znacznie bardziej oleiste i wyraźnie oddzielają się od reszty składników – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki.

Ciekawą propozycją, którą możemy wykorzystać podczas kwietniowego spotkania przy grillu, są grillowane papryki z pikantnym farszem:

Składniki:

– 3 świeże papryki kolorowe,

– 600 g mielonej baraniny (można zastąpić innym mięsem, np.: wieprzowo-wołowym),

– 1,5 łyżeczki płatków chili,

– 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki,

– 2 gałązki świeżego rozmarynu,

– sól do smaku.

Wykonanie:

Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ser żółty zetrzeć na tarce, na grubych oczkach i połowę wymieszać z mięsem. Dodać również posiekany rozmaryn, płatki chili, sól do smaku i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem luźno (nie ubijając) wypełnić połówki papryk. Posypać pozostałym serem i grillować na wolnym ogniu pod przykryciem. Podawać z bagietką pszenną.

Smacznego! 

Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 16 17

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    ono, w dniu 24-04-2024 13:37:47 napisał:

    A od tego grillowania nie zmieni mi się płeć?

    odpowiedz

    • 3 (5)

    Demaskuj łgarstwo, w dniu 24-04-2024 16:10:22 napisał:

    Tak czynili-czynią ludzie pierwotni.Walka o ogień była powszechna,często na śmierć i życie.Człekokształtny nie myślał nie zastanawiał się jak wpływa na jego życie i zdrowie takie"grilowanie.Ba-nawet współczesny homo sapiens nie zastanawia się nad tym jak szkodliwe dla zdrowia jest grilowanie.A szkoda bo warto zgłębiać wiedzę i dbać o zdrowie swoje i swoich najbliższych by potem NFZ nie grilował...naszych portfeli.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Budowa hal
Budowa magazynów
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
KOBIZE
500PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
0

Ruszyła certyfikacja w WOT. Sprawdzian dla żołnierzy

W WOT rozpoczęła się Certyfikacja – zaangażowani zostali #wszyscy żołnierze 8.Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej. Natychmiastowe stawiennictwo i szkolenie to jeden z elementów sprawdzenia gotowości do działania najmłodszego rodzaju Sił Zbrojnych RP, niezwiązany z kryzysem migracyjnym i działaniami hybrydowymi przeciw Polsce na wschodniej granicy RP.

(czytaj więcej)
0

Zagrożenia w cyberprzestrzeni. Minionej doby napłynęło wiele zgłoszeń

Minionej doby do zespołu CSIRT NASK, odpowiedzialnego m.in. za #administrację samorządową, sektor przedsiębiorstw (z wyłączeniem infrastruktury krytycznej) oraz za zgłoszenia od osób fizycznych, trafiło 2303 zgłoszenia zagrożeń cyberbezpieczeństwa, spośród których zidentyfikowano 329 nowych incydentów cyberbezpieczeństwa, które są obsługiwane przez CSIRT NASK.

(czytaj więcej)
0

"Edukacja z wojskiem". W zajęciach uczestniczyło blisko 4000 uczniów

W pierwszym miesiącu pilotażowego programu# „Edukacja z wojskiem” w województwie kujawsko- pomorskim w zajęciach uczestniczyło blisko 4000 uczniów. Przez 4 tygodnie zaangażowanych w szkolenie było 40 żołnierzy z 9 jednostek wojskowych z naszego województwa.

(czytaj więcej)