Dziś mamy 13 lipca 2020, poniedziałek, imieniny obchodzą:

18 kwietnia 2019

Przepisy świąteczne. Pyszny pasztet z gęsi z żurawiną

fot. Renata Bolka

fot. Renata Bolka

Przedstawiamy Państwu jeden z przepisów # wielkanocnych, które przesłała nam pani Renata Bolka - przewodnicząca Gminnej Rady KGW w Mroczy.

PASZTET Z GĘSI Z ŻURAWINĄ

Składniki:
• 1 mała gęś (ok. 2 kg)
• 50 dag wątroby cielęcej
• wątróbka z gęsi
• 40 dag słoniny
• 5 jajek
• 2 czerstwe bułeczki kajzerki
• 40 dag żurawiny
• seler
• marchewka
• pietruszka
• majeranek
• pieprz
• gałka muszkatołowa
• sól
• mielony imbir
• ostra papryka (sypka)
• mielone ziele angielskie
• 3 liście laurowe
• 4 ziela angielskie
Dodatkowo:
• tłuszcz do wysmarowania foremek
• bułka tarta do wysypania

Wykonanie:
Mięso z gęsi opłukałam, włożyłam do garnka i zalałam wodą, dodałam marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie wrzuciłam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, posoliłam i mięso gotowałam do miękkości.

Ugotowane i wystudzone mięso zmieliłam w maszynce wraz ze słoniną. Na patelni usmażyłam wątróbkę i cebulę, które również zmieliłam w maszynce wraz z ugotowaną marchewką, pietruszką i selerem. Wszystko dodałam do zmielonego mięsa, wsypałam przyprawy, namoczoną i odciśniętą bułkę. Następnie wbiłam jajka, doprawiłam do smaku i wyrobiłam masę pasztetową.

Na koniec wsypałam żurawinę i dokładnie wszystko wymieszałam. Foremki do pieczenia pasztetu wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką tartą. Pasztet nakładałam do 3/4 wysokości foremek. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni i piekłam ok. 1 godz.

materiał: Renata Bolka 

Oceń artykuł: 9 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Przewóz krajowy
Wosk nabłyszczający Joanna 130ml
9,50PLN
Meble łazienkowe
Sprawdzanie zawieszenia pojazdu
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Pieczątki Colop
Fotokubek z kolorowym wnętrzem
24,90PLN
Fotokubek magiczny
29,90PLN
0

Postaw na grafit. Ciesz się komfortem domu niezależnie od pory roku

Eksperci są zgodni, że jedną z najbardziej opłacalnych inwestycji budowlanych#, która szybko się zwróci, jest termomodernizacja, a okres wakacyjny to świetny moment na jej przeprowadzenie.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Kto stawia kropkę nad i? Wprost czy między wierszami?

Każdego dnia komunikujemy się z innymi ludźmi. Na kształt wiadomości wpływ# ma nie tylko mówiący, ale również słuchacz. To, co słyszy adresat, ale przede wszystkim to, jak odbiera on daną wypowiedź, oddziałuje znacznie na jego reakcję. Jak zatem mówić, by zostać właściwie zrozumianym?

(czytaj więcej)
0

Kolorowo na talerzu. Siła warzyw w codziennej diecie

Istotna rola warzyw w codziennej diecie nie wydaje się nowym i zaskakującym #tematem. Świadomość to jedno, ale co z praktyką?

(czytaj więcej)