Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

Ciekawostki

02 czerwca 2020 0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)
23 maja 2020 0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)
15 maja 2020 0

Mała wyspa kuchenna twoich marzeń. Te 3 elementy uwzględnij konieczne!

Jak wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie BRW Polacy, bez względu na trendy, najbardziej #cenią jednak funkcjonalność kuchni (74%) jej układ i plan (64%.) oraz wyposażenie (57%). Jeśli chodzi o styl kuchni, aż 72% z nas najbardziej przypadła do gustu wyspa kuchenna. Przeanalizowaliśmy, czy to rozwiązanie faktycznie sprawdzi się w każdym domu.

(czytaj więcej)
15 maja 2020 0

Wspierać rodzinę, spełniać marzenia. Międzynarodowy Dzień Rodzin

15 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Rodzin. – To wspaniała okazja, by przypomnieć, jak #ważną rolę w społeczeństwie pełni właśnie rodzina. Poszczególne programy społeczne – z „Rodziną 500+” na czele – pokazują, że pamiętamy i dbamy o polskie rodziny – mówi minister rodziny, pracy i polityki społecznej Marlena Maląg zachęcając do bezpiecznego świętowania tego szczególnego dnia.

(czytaj więcej)
12 maja 2020 0

Gotowanie. Czy wiesz, co oznaczają najpopularniejsze określenia?

Flambirowanie, trybowanie, czy garnirowanie – sprawdź, co oznaczają najpopularniejsze #terminy związane z gotowaniem.

(czytaj więcej)
10 maja 2020 1
(sonda)

Niedzielne zakupy ograniczone. W które niedziele 2020 roku zrobimy zakupy?

Ustawa o zakazie handlu w niedziele weszła w życie 10 stycznia 2018 roku. W tym roku jest #zaledwie siedem niedziel handlowych.

(czytaj więcej)
07 maja 2020 4

Trening dla ciała, relaks dla duszy. Aktywność fizyczna wzmacnia odporność

Zniesienie części obostrzeń dotyczących przebywania w przestrzeni publicznej pozwala na# wznowienie aktywności fizycznej. Ponownie otwarte parki i lasy to możliwość zadbania o kondycję, którą tak trudno było utrzymać na odpowiednim poziomie w warunkach narodowej kwarantanny. Sprawdź, co zrobić, by bezpiecznie wrócić do dobrej formy.

(czytaj więcej)
29 kwietnia 2020 0

Grillowanie na majówce. Przysmaki prosto z rusztu

Można lubić eleganckie restauracje, których wystrój potrafi zachwycić, a posiłek wymaga #założenia strojów wieczorowych. Można też kolekcjonować ozdobną porcelanę i kompletować zastawy, które są wyciągane z kredensu tylko na specjalne okazje. Gdy jednak zaczyna robić się ciepło, najbardziej kuszące wydaje się przygotowywanie grillowanych przekąsek na ruszcie. Do wyboru mamy zarówno grill klasyczny, jak i ten elektryczny, który z powodzeniem możemy użyć na własnym balkonie. Nic tak nie zaostrza apetytu, jak świeże powietrze – nawet to w przydomowym ogródku! Zbliżający się długi weekend majowy stanowi zatem kapitalną okazję do rozpoczęcia sezonu grillowego.

(czytaj więcej)
26 kwietnia 2020 2

26 kwietnia jest Dniem Drogowca i Transportowca!

26 kwietnia obchodzimy Dzień Drogowca i Transportowca. Wiele osób #zapewne o tym nie wie.

(czytaj więcej)
25 kwietnia 2020 14

Bieganie w maseczce? Obciąża płuca i serce

Jeżeli podczas treningu zakrywamy nos i usta, to wymiana oddechowa jest utrudniona.# „Wydolność organizmu bardzo szybko się pogorszy. Na pewnym etapie nawet u bardzo wysportowanej osoby, która będzie oddychała za szybko, może dojść do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej. Może pojawić się ból głowy, tachykardia, duszność” – mówi w wywiadzie dla "Pulsu Medycyny" prof. dr hab. n. med. Miłosz Jaguszewski, specjalista kardiolog z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

(czytaj więcej)
23 kwietnia 2020 0

Samoprzylepna maseczka ochronna. Jej twórcą jest polska firma

Gliwicka firma Etisoft stworzyła innowacyjny model maseczki ochronnej. Jest to kolejny produkt, #obok przyłbic w klasie ETISOFT PERSONAL PROTECTION, który wspiera profilaktykę antywirusową i zostanie wyprodukowany na szeroką skalę. Czym będzie różnić się od tradycyjnej maseczki? O tym poniżej.

(czytaj więcej)
23 kwietnia 2020 0

Nie korzystaj z telefonu, gdy prowadzisz auto. Może się to źle skończyć

Wielu kierowców nie przestrzega zakazu korzystania z telefonu trzymanego w ręku podczas# jazdy. Podczas odbierania telefonu, wybierania numeru oraz czytania lub pisania SMS-ów kierowca odrywa wzrok od drogi, co ponad dwukrotnie zwiększa prawdopodobieństwo kolizji. Niebezpieczne jest również nieprawidłowe trzymanie kierownicy i rozproszenie uwagi związane z rozmową przez telefon.

(czytaj więcej)
23 kwietnia 2020 10

Powrót do szczepień. Rozmowa z prof. I. Paradowską-Stankiewicz

Rozmowa z dr hab. n. med. Iwoną Paradowską-Stankiewicz, prof. NIZP-PZH, Krajowym #Konsultantem ds. Epidemiologii

(czytaj więcej)
23 kwietnia 2020 0

Pyszne wiosenne sałatki. Stwórz miskę pełną zdrowia

Nie tylko data w kalendarzu wskazuje na to, że nareszcie przyszła wiosna. Dni stają się #coraz dłuższe i cieplejsze. Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni. Za to obecność świeżych, apetycznych nowalijek w sklepach i na straganach to jednoznaczny sygnał, że zimę można pożegnać na długo.

(czytaj więcej)
22 kwietnia 2020 0

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Ziemi. Wspólnie dbajmy o środowisko

Globalne ocieplenie, deficyty wody czy nadmierna produkcja odpadów to wyzwania, których# nie można ignorować. Inaczej Ziemia będzie dla kolejnych pokoleń bardzo nieprzyjaznym miejscem do życia. Co istotne, przeciwdziałać negatywnym trendom może każdy. Obchodzony 22 kwietnia Światowy Dzień Ziemi to dobra okazja, aby zmienić swoje złe przyzwyczajenia i żyć z poszanowaniem natury.

(czytaj więcej)
20 kwietnia 2020 0

Smażony ryż z czosnkiem i jajkiem. Danie idealne na śniadanie

Poniżej zamieszczamy śniadaniowy przepis prosto z Filipin. Sinangag to smażony ryż z #czosnkiem i jajkiem, który jest niezwykle popularnym, śniadaniowym specjałem na tych malowniczych, azjatyckich wyspach. Dodatek ostrych papryczek oraz świeżego szczypiorku doda potrawie charakteru i wyjątkowego aromatu.

(czytaj więcej)
12 kwietnia 2020 0

Wzrost zainteresowania e-usługami. Ponad 6 mln Polaków ma profil zaufany

Ostatnie tygodnie to rekordowe zainteresowanie e-usługami. Polacy posłuchali naszych zaleceń i# sprawy urzędowe załatwiają przez internet. Wzrost zainteresowania e-administracją najlepiej widać po stale rosnącej liczbie profili zaufanych (PZ). Właśnie osiągnęliśmy kolejny rekord – ma go już ponad 6 milionów Polaków.

(czytaj więcej)
09 kwietnia 2020 0

Prosty przepis na zaskakującą, słodką dekorację. Wykonasz ją razem z dziećmi

Zamieszczamy prosty przepis na zaskakującą, słodką dekorację i dodatek do #świątecznego śniadania – Wielkanocne ryżowe jajeczka. Ich wykonanie będzie z pewnością świetną zabawą dla dzieci!

(czytaj więcej)
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)