Dziś mamy 8 maja 2024, środa, imieniny obchodzą:

18 września 2021

Kuchni włoskiej nie może zabraknąć w jadłospisie. Zobacz, co warto wiedzieć

fot. pow.

fot. pow.

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i# najsmaczniejszych kuchni świata. Wyróżniają ją wysokiej jakości świeże składniki, proste przygotowanie oraz odpowiednio dobrane przyprawy i zioła. Do najczęściej przyrządzanych dań włoskich należą makarony, pizza i inne specjały mączne, a także aromatyczne sosy i dodatki. Czym zastąpić i jak przygotowywać popularne włoskie, potrawy przez osobę unikającą glutenu w diecie?

Historia kuchni włoskiej sięga aż VI wieku p.n.e., jednak dopiero w renesansie stała się prawdziwą pyszną sztuką za sprawą najsłynniejszego włoskiego kucharza tamtych czasów – Bartolomea Scappiego. Spisał on ponad 1000 przepisów w pierwszej ilustrowanej książce kulinarnej na świecie – „Dzieło na temat sztuki gotowania”, która służy do dzisiaj jako inspiracja dla wielu mistrzów gotowania. Na przestrzeni lat każdy region Italii zasłynął ze swoich specjałów, jak północna Bolonia i najsłynniejszy na świecie sos boloński czy Sycylia w raz z jej smażonymi ryżowymi kulkami z mięsnym nadzieniem – arrancini. Kluczem do udanego posiłku po włosku jest także jego celebracja: Włosi jako naród bardzo rodzinny jedzą wspólnie, świętując każdą chwilę spędzoną razem.

Tradycyjne potrawy słonecznych Włoch są oparte przede wszystkim na produktach wyrobionych z mąki pszennej lub innych pszennych półproduktów. Stanowi to niemałe wyzwanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu – białka roślinnego, zapewniającego odpowiednią kleistość i konsystencję gotowego wyrobu – ze względu na jego nietolerancję lub uczulenie. Gluten jest też bezwzględnie zakazany w diecie chorujących na celiakię. Czy oznacza to całkowitą rezygnację z jednej z najpopularniejszych kuchni europejskich? Nic bardziej mylnego. Obecnie w sklepach dostępne są różne rodzaje wysokiej jakości produktów bezglutenowych, z których przygotujemy prawdziwie włoskie potrawy, pamiętając o prostocie i dobrych składnikach.

Sztuka makaronowa

Zaczynając swoją podróż po włoskim jedzeniu musimy zacząć od klasyki – past, czyli makaronów. Każdy z tradycyjnych rodzajów możemy łączyć z takimi sosami jak boloński, carbonara czy pesto lub stworzyć nowe, własne kompozycje smakowe. Podstawą przepisów włoskich jest wspomniana wcześniej prostota w wykonaniu, wysokiej jakości składniki: mięso, włoski ser typu parmezan, pecorino Romano czy grana padano, aromatyczne pomidory i zioła.

- Bezglutenowe makarony przygotowane są z mąki kukurydzianej i ryżowej w odpowiednich proporcjach. Smakiem, formą i sprężystością, ale też sposobem gotowania nie różnią od tych z semoliny z pszenicy durum. Bezglutenowe makarony mogą także spożywać diabetycy ze względu na mniejszą zawartość węglowodanów niż ich tradycyjne odpowiedniki – mówi Karol Sadowski, Project Manager marki Ocelio

Pyszne wypieki mączne

Kolejnym wyzwaniem dla unikających glutenu w diecie są wszelkie włoskie potrawy wypiekane z mąki pszennej. Należą do nich przede wszystkim spody do pizzy, włoskie pieczywo typu foccacia, drożdżowe paluszki grissini, ale też słodkie desery: ciasta typu panettone czy kruche rurki cannoli z nadzieniem.

- Doskonałe ciasto na pizzę możemy przygotować z gotowych mieszanek do wypieku pizzy, w skład których wchodzą pozbawione glutenu skrobie kukurydziana i z tapioki, a także mąka ryżowa. Mamy wówczas pewność odpowiednich proporcji wszystkich składników – dodaje ekspert marki Ocelio.

Z takiej samej mieszanki przygotujemy klasyczną foccacię ze świeżym rozmarynem i solą lub chrupiące grissini, idealne na przystawkę bądź przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Do słodkich wypieków możemy użyc z kolei mieszanek do wypieku ciasta. Dzięki nim przygotujemy zarówno miękką babkę panettone jak i kruche cannoli.

Ryżowa uczta

Ostatnim filarem kuchni włoskiej jest ryż w różnych postaciach. Do najbardziej znanych potraw z ryżu zalicza się kremowe risotto, czyli gotowany najczęściej w bulionie rodzaj okrągłego ryżu – arborio, carnaroli lub też vialone nano. Historia tej potrawy sięga czasów średniowiecznych oraz ówczesnego Księstwa Mediolanu, skąd pochodzi tradycyjne Risotto alla Millanese, gotowane na bulionie wołowym z dodatkiem drogiego szafranu. Stamtąd wędrowało w dalsze rejony kraju, przybierając regionalną, nieco bardziej przystępną dla mniej majętnych formę. Obecnie risotto przygotowuje się na bulionie drobiowym z dodatkiem masła, wina, czosnku, cebuli i parmezanu, odpowiadającego za śmietankową konsystencję i lepkość. Innym włoskim daniem przyrządzanym z ryżu są wspomniane wcześniej sycylijskie arrancini. Smażone na głębokim tłuszczu kulki ryżowe z aromatycznym nadzieniem z mięsa i ciągnącej się mozzarelli to lokalne danie, którym Włosi zajadają się w najczęściej w porze lunchu.

Bezglutenowa kuchnia włoska, choć na pozór wydaje się niemożliwa to przyrządzenia ze względu na wszechobecną mąkę pszenną w składzie wielu dań, staje się na wyciągnięcie ręki dzięki gotowym bezglutenowym wersjom makaronów i innych specjałów, a także specjalnym mieszankom piekarniczym, które znajdziecie na rynku. Pamiętajmy jednak, by wybierać tylko sprawdzone produkty, które zostały przetestowane pod względem obecności glutenu, zgodnie z rygorystycznymi normami dla bezpiecznej żywności bezglutenowej.

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 6 6

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Zaproszenia
4,00 zł PLN
0

Miej oko na kleszcze. Przestrzegaj podstawowych zasad

Choroby odkleszczowe to jedno z największych naturalnych zagrożeń#, które występuje w naszym klimacie.

(czytaj więcej)
0

Dziedzictwo cysterskie w Łeknie. Wyjątkowe w skali europejskiej

Międzynarodowy projekt „Cisterscapes – cysterskie krajobrazy łączące Europę” otrzymał# tytuł Znaku Dziedzictwa Europejskiego (European Heritage Label). Wśród 18 ośrodków cysterskich, które biorą udział w projekcie, jest krajobraz klasztoru łekneńsko-wągrowieckiego. Gmina i Miasto Wągrowiec, otrzymując Znak Dziedzictwa Europejskiego, dołączyły do grona 66 miejsc w Europie uhonorowanych Znakiem Dziedzictwa Europejskiego.

(czytaj więcej)
0

Miejsca otoczone czcią. Umieszczono pamiątkową talblicę

13 lat temu dzięki projektowi dofinansowanemu z# Powiatu Nakielskiego i zaangażowaniu mieszkańców Brzózek udało się przeprowadzić rewitalizację starego cmentarza ewangelickiego znajdującego się w naszej miejscowości.

(czytaj więcej)
0

Zamiana jednej niewoli na inną. "Zwycięstwo bez wolności"

Europa świętuje rocznicę kapitulacji III Rzeszy 8 maja. W Polsce jest to #Narodowy Dzień Zwycięstwa. Jednocześnie, co roku, jest to czas rosyjskiej kłamliwej propagandy historycznej.

(czytaj więcej)